For 20 år siden, under en delvis solformørkelse, diskuterte medlemmer av gruppen Nord-Georgia Astronomer hvordan månen så ut til å være nær solen, men de visste at solen var langt større enn månen. Faktisk kunne mer enn 64 millioner måner plasseres inne i solen hvis det var hul.

Men astronomene innså snart at det var ekstremt vanskelig å forstå denne kolossale forskjellen i størrelse. I skyggene av den solhendelsen kom de opp med en idé: lag en skalamodell av solsystemet og ordne representasjoner av planetene langs en sti for å gi en følelse av systemets enormitet, samt de forskjellige størrelsene på planetene.

Snart utarbeidet gruppen en plan for modellen, inkludert sponsorer, finansiering og et sted som plasserte solen på Gainesville Square og utvidet planetene langs byens parker i 2,9 miles for å komme til Pluto nær Lake Lanier. (Mens Pluto ikke regnes som en planet lenger, var det på den tiden attraksjonen ble unnfanget.)

Installasjonen av den første stasjonen av turen, en liten kvart tomme stykke blå lapis lazuli stein som representerer jorden, lanserte North Georgia Astronomers Millennium Project på 31 desember 1999. To dager senere ble Mercury, Venus og Mars installert på de riktige avstandene fra solen, representert ved en 27 og en halv tomme rustfritt stål klode installert omtrent et år senere, på hjørnet av Spring og Bradford gater. Et kart som viser posisjonene til hver av planeten markører er tilgjengelig på Gainesville Visitors Center, som ligger på 117 Jesse Jewell Parkway.

Besøkende bør starte i begynnelsen, med den store solen i sentrum av solsystemet. Gå langs torget for å besøke Merkur, Venus og Jorden, og deretter inn i parkene, spore hver planet som du går med besøkssenterets kart. Hver planets modell er en klode bygget nøyaktig for å skalere og er lagt ut på en granitt stativ med en kort beskrivelse. Designerne også fordelt planetene langs stiene til skala, for å gi besøkende en følelse av de fantastiske avstandene mellom planetene, sammen med deres relative størrelser.

Representerer den største kroppen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter er en liten perle av bare 0,018 inches skildrer Ceres, som hadde et kort øyeblikk som en planet tidlig på 1800-tallet. Modellen av Pluto inkluderer en pil som peker mot Alpha Centauri, som ville bli plassert ytterligere 20 500 miles unna.

«Hvis folk går stien og gir seg selv tid til å tenke på det, gir modellen virkelig en følelse av hvor liten og isolert jorden er,» sa Richard Webb, en pensjonert astronomipedagog og en av stiens opprinnelige designere. «Alle vet, mer eller mindre, fakta om solsystemet, men skalamodellen setter deg i en posisjon til å ha en åpenbaring om hvor jorden passer inn i systemet. Hvis mennesker ikke kommer seg hit på jorden, kommer vi ikke til å klare det. Når du har et slikt øyeblikk, forandrer det deg.»

Stiene du går langs veien er grønne og fredelige, og planetene er ikke alltid umiddelbart synlige fra stiene, og skaper en slags eventyrlig skattejakt. Rundt 200.000 besøkende kommer tur langs planetene hvert år, ifølge Regina Dyer, Convention and Visitors Bureau manager for byen Gainesville.

Langs de samme stiene har byen også installert en «Storybook Trail», der ungdommer kan lese sider av en bok om granitt står lagt ut på forskjellige steder.

Du og mannskapet ditt kan bygge opp en appetitt som tar i den kosmiske reisen til Millennium Project, og sentrum av Gainesville har mange restauranter innen gangavstand fra torget. Hvis du ønsker å gå tilbake til tiåret da rommet først kom inn offentlig bevissthet, gå til Collegiate Grill, et halvt kvartal fra torget på 220 Main St., for burgere, pølser, pommes frites og milkshake i en autentisk tidlig-’60s malt-shop miljø. Og hvis du er klar for en annen attraksjon, tilbyr Northeast Georgia History Center en halv kilometer unna utstillinger om indianere og første verdenskrig, samt et folkekunstgalleri.

 

Legg igjen en kommentar