I Athen er Tim Dondero kanskje best kjent som kjøkkensjef på Donderos’ Kitchen, den populære kafeen som spesialiserer seg på frokost og internasjonale retter han eier sammen med sin datter og svigersønn. Men før han ble profesjonell kokk og restauratør, tilbrakte Dondero flere tiår med å jobbe ved Sentre for sykdomskontroll og forebygging som epidemiolog og patolog. Slikt arbeid tok ham til flere land i Francophone Africa, Malaysia, Thailand, Tennessee og Atlanta, hvor han jobbet, på ulike punkter, for å begrense spredningen av filariasis, malaria, Legionærsykdom, kolera og AIDS. Det er alt å si: Dondero har sett en epidemi eller to. Han snakket nylig med Flagpole om å drive en liten bedrift i coronavirus-æraen.

Flagpole: Hvordan har virksomheten endret seg siden utbruddet? Har du sett betydelige fall i kundene dine?

Tim Dondero: Definitivt. Alle stedene jeg har snakket med. Og de indirekte, engros mat leverandører-Performance Food Group virksomhet har falt av 70% eller mer, og de gir det meste til restauranter. Jeg mener, det er noen restauranter som gjør veldig aktiv virksomhet: pizza steder, stedene som alltid har gjort levering og utføre. Men de finere restaurantene – Five & Ten, Heirloom – noen av dem prøvde å ta ut, men det er ikke deres greie.

Vi har alltid tatt ut. Volumet vårt er nede, vi selger mange frosne ting, tilberedte måltider, spesialretter, sånne ting, men det gjorde vi før. Det har definitivt plukket opp og blitt en større andel av vår virksomhet. Men det jeg hører er at mange bedrifter gjør svært lite eller ingen virksomhet, eller virksomhet under nivået de kan opprettholde. Jeg forventer at det vil være noen restauranter som går ut av virksomheten. De har fortsatt sine utgifter, de har fortsatt sin leie – selv om en smart utleier kan gi en nådeperiode – men verktøy, de er ganske krevende, og mange av disse stedene, spesielt nylig etablerte, har mange faktureringslån de fortsatt betaler.

Uansett, jeg følger nøye med på nyhetene. Dette er den typen ting jeg har jobbet med i lang tid – ikke dette viruset, men jeg er veldig interessert i det.

FP: Kan du snakke litt om den opplevelsen? Du jobbet for CDC i over 40 år, jobbet med malaria, HIV-epidemien og-

TD: Vel, før jeg kom til CDC, hadde jeg tre år i hæren, hvor jeg gjorde malaria narkotikaresistens arbeid. Så gjorde jeg tropisk parasittforskning i Malaysia i syv og et halvt år. Så, da jeg kom tilbake til USA, begynte jeg ved CDC som en av EIS [Epidemic Intelligence Service] offiserer, og jeg ble tildelt Tennessee, og den nye sykdommen på den tiden var Legionærsykdom. Det kom ikke fra et dyr. Dyretingene våre var rabies og sånne ting. Men det er mange organismer som kommer fra dyr og overføres til mennesker. Vanligvis går de ikke fra person til person, selv om den store, AIDS, som jeg jobbet med å starte i 1985, startet som et dyrevirus, HIV. Det var i utgangspunktet et dyrevirus, med sporadisk introduksjon til menneskelige populasjoner, men det klarte å ta av. Zoonosis, det er hva disse dyr til menneskelige virus kalles.

FP: Men du har bare sett denne epidemien på avstand; Du er ikke lenger involvert i CDC.

TD: Høyre, jeg har ingen spesiell tilgang til CDC. Jeg kunne, som alle andre hvis de ville, få MMWR, Morbidity and Mortality Weekly Report, som lister opp rapporterte tilfeller og utbrudd og sånne ting. Jeg har ikke gjort det. Jeg hører mer på nyhetskildene.

FP: Hvordan er COVID-19 sammenlignet med epidemiene du jobbet med?

TD: Det minner meg, overføringsmessig, om influensa, som jeg behandlet noe som en EIS offiser. Vi hadde en spesielt tung sesong, et av de to årene jeg var i Tennessee, så jeg håndterte det på skolene. Influensa er også et respiratorisk virus, men denne [COVID-19] er betydelig mer dødelig. Den jeg behandlet som var mer dødelig enn koronavirus var Legionærsykdom. Og det påvirket spesielt folk som hadde underliggende forhold, og mange av dem ble utsatt i sykehusmiljøer. Så du har personer med kronisk lungesykdom, organtransplantasjoner, personer på kjemoterapi – folk veldig mye med svekket immunforsvar – og de døde. Du så det ikke spesielt hos friske eller yngre mennesker. Så det er litt av en parallell. Men jeg behandlet mange utbrudd på sykehjem, og koronavirus kom virkelig til vår oppmerksomhet i USA på et sykehjem i Seattle.

 

Legg igjen en kommentar